02.04.18

Премія Андерсена 2018: переможці




26 березня, на Дитячому книжковому ярмарку у Болоньї оголосили лауреатів «дитячого Нобеля» — премії імені Г. К. Андерсена 2018, яку присуджують щодва роки: одну — ілюстраторові/ці та другу — авторові/ці за весь їхній доробок і внесок у світову дитячу літературу. Раніше лауреатами медалі Андерсена були Моріс Сендак, Роберт Інґпен, Квентін БлейкВольф ЕльбрухАстрід ЛіндґренСельма Лаґерлеф, Джанні Родарі, Туве ЯнссонКрістіна НестлінґерРотраут Сюзанна Бернер та інші.


Цього разу премію у галузі ілюстрації здобув російський ілюстратор і автор дитячих книжок Ігор Олєйніков. Свого часу Ігор Олєйніков працював на кіностудії «Союзмультфільм» і брав участь у створенні таких фільмів як «Таємниця третьої планети», «Жив-був пес», «Подорож мурахи», «Казка про царя Салтана», «Халіф-лелека» тощо. Одночасно з роботою в анімації він робив ілюстрації для дитячої періодики (журнали «Міша», «Трамвай», «Купа мала», «Вулиця Сезам») і книжок: спочатку лише для дитячої, а потім і для підліткової та дорослої аудиторії.  На сьогодні на рахунку Олєйнікова понад 80 проілюстрованих книжок. Серед них «Ніс» Гоголя, «Пригоди мишеняти Десперо» Кейт ДіКамілло, «Соловей» Андерсена, «Джек і бобове стебло», «Миша Махалом йде в школу», «Всі біжать, летять і скачуть» Хармса, «Балада про маленького буксира», «Хто відкрив Америку» і «Робоча абетка» Бродського та купа інших. Також зовсім нещодавно у видавництві «Манн, Иванов и Фербер» світ побачив графічний роман Олєйнікова — «Лисиця та заєць».


З-поміж письменників журі, що складається з фахівців із дитячої літератури, вирішило віддати нагороду відомій чи не усьому світу японській авторці Ейко Кадоно. Відомій насамперед завдяки роману «Служба доставки Кікі», опублікованому у 1985 році та покладеному в основу однойменного анімаційного фільму Хаяо Міядзакі у 1989 році. За цю ж книгу Ейко Кадоно було присуджена Літературну премію імені Номи.
Крім того, перу Ейко Кадоно належать книжки «Aku Ingin Makan Spageti» (1979), «Grandpa’s Soup» (1989) та «Sarada De Genki» (2005) та інші есеї, оповідання та розповіді для дітей.

 Премія імені Г. К. Андерсена (англ. Hans Christian Andersen Author Award) — це міжнародна премія, яку вручають за видатний внесок у дитячу літературу найкращим письменникам і художникам-ілюстраторам дитячої книги. Організована 1956 року Міжнародним комітетом з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО за рекомендацією його засновника та першого президента, видатної діячки світової дитячої літератури Йєлли Лепман.

Немає коментарів:

Дописати коментар